Къде бъркаме с възпитанието

Posted April 20th, 2011 by admin

Изглежда в наши дни е по-нормално да имаме невъзпитани и разглезени деца, отколкото добре възпитани и дисциплинирани. Без значение колко усилено се опитваме като родители, всичките ни усилия отиват напразно. Увеличава се драстично броят родители, които се надяват да успеят да направят децата си по-дисциплинирани.

Ако и вие сте такъв родител, тогава вероятно трябва да потърсите изцяло различен подход за възпитаване на детето ви. Разберете как да стане това чрез следва­щите идеи.

– Вместо да сте стриктни и твърди с дете­то, опитайте да се разберете с него спокойно, но в същото време отстоявайте авторитета си пред него.

– Не му се карайте през цялото време. В опити­те си да сме твърди с детето си, често оставяме у него впечатлението, че не го обичаме. Показвайте обичта и привързаността си към него повече, отколкото показвате гнева си.

–  Спокойно и открито комуникирайте с дете­то си. Не се концентрирайте само върху това, което Вие имате да му кажете, но бъдете отзивчиви и изслушвайте какво има то да ви каже.

– Запомнете критиката само би могла да въздейства негативно върху самооценката на детето и от критика няма полза. Вместо това се Кон­центрирайте се вмeсто това върху положителни методи за подобряване на държанието му.

– Не го сравнявайте с другите деца по нега­тивен начин. Вместо това дайте му да разбере какво прави добре, и го оценете.

– Наложете ясни граници и ги отстоявайте. По­стоянството също е важно – веднъж създадено правило, е завинаги правило.

– Когато става въпрос за дисциплина двамата родители трябва да са на едно мнение.

-Неагресивното поведение са ключът към успеха. Мълчанието е по-добър вариант от мъмренето.

Накрая запомнете, че има неща, на които само времето и опитът могат да научат дете­то. Не го насилвайте и не го учете на такива неща – то ще ги научи едва когато самото то трябва да се справи с тях. Приемете факта и просто бъдете подготвени да сте близо до де­цата си, когато те преживяват такъв опит и се учат от него, и имат нужда от вас.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>